Aktualności
31.03.2017

Fertile Hump od kuchni

Fertile Hump to warszawskie trio istniejące od 2015 roku. Tworzą je: Magda Kramer, znany z The Stubs Tomek Szkiela oraz Maciek Misiewicz. 26 marca powrócili do Olsztyna. A przed koncertem odwiedzili studio Radia UWM FM. Tworzą korzennego, bluesowego rock'n'rolla ze szczerymi, smutnymi do bólu tekstami pisanymi w domowej kuchni. Dwa lata temu zadebiutowali 12-minutową EPką, a w listopadzie 2016 wydali swojego pierwszego, 12-calowego longplaya.



"Tomek jest bardzo inspirującą postacią. (...) Pamiętam jak mi wysłał kawałek jakiegoś zespołu, nie mówił w ogóle, co to jest, tylko spytał czy mi się podoba. Usłyszałem jakąś szaloną piosenkę z Ameryki, a potem się okazało, że to nie z Ameryki, tylko to Tomek z Magdą nagrali." - wspomina początki zespołu Maciek.

"Ja jestem chyba takim człowiekiem, że dążę do zamykania niektórych rzeczy. Nie lubię grać sobie tak po prostu (...) chcę po prostu coś z tego zrobić" - mówi Tomek.

"Rzeczywiście jest tak, że sama potrzeba pisania, spisywania rzeczy (...) akurat tak się złożyło, że to [poszło - red.] pod piosenki, a nie pod powieść kryminalną (...) albo poezję czy pamiętniki. To jest takie coś, że musisz wylać trochę swojej frustracji (...) Sobie siadam i spisuję swoje rozkminki i żale" - mówi Magda.

O perkusji bez blach, "płytach na kasetach" i zmywaniu naczyń opowiadali muzycy zespołu Fertile Hump. Rozmawiał z nimi Karol Kotański.

Słuchajcie w każdy czwartek po 19 audycji U Progu Bluesa.

Przyjaciele - stań się jednym z nich: