Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie zakończyła się XXII edycja seminarium "Postęp techniczny w przetwórstwie mleka" TECHMILK 2021. Wydarzenie w formie online zorganizowała Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności Wydziału Nauki o Żywności.
Obrady w formie online odbywały się w dniach 17-18 lutego. Swoje nowoczesne rozwiązania techniczne i technologiczne przeznaczone dla przemysłu mleczarskiego przedstawili przedstawiciele piętnastu firm: A-LIMA-BIS, ATM Group, Big-Pol, Constantia Flexibles Poland, Diversey Polska, ECOLAB, Endress+Hauser Polska, Gea, Grundfos Pompy, ITW Novadan, Marcor, Sealed Air Polska, TREPKO, SpiraxSarco i Zentis.
Tematyka seminarium "Postęp techniczny w przetwórstwie mleka" TECHMILK 2021 obejmowała m.in. temat dotacji dla przemysłu. Dyskutowano także o trendach w projektowaniu opakowań i maszyn pakujących, nowoczesnym myciu maszyn, urządzeń i instalacji, uzdatnianiu wody, pomiarach przemysłowych, najnowszych dodatkach do jogurtów i mlecznych deserów.
Jak podkreśla dr hab. inż. Fabian Dajnowiec - z tego spotkania skorzystać mogą obie strony. "Organizujemy to z firmami, które są pionierami nowoczesności dla zakładów mleczarskich. Jako nauczyciele akademiccy podglądamy, co możemy nowego powiedzieć studentom na wykładach. Wykorzystujemy kontakty z pracownikami firm, z którymi już się znamy, żeby uatrakcyjnić naszą dydaktykę. Ale firmy wspierają nas także na hali technologicznej, na hali inżynierii" - mówił kierownik Katedry Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności.
Z drem hab. inż. Fabianem Dajnowcem spotkał się Piotr Szauer. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy!
W tegorocznym seminarium udział wzięło w sumie około 80 osób.