Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zaprasza kandydatów na cztery kierunki studiów: gastronomia - sztuka kulinarna, inżynieria przetwórstwa żywności, technologia żywności i żywnie człowieka oraz towaroznawstwo. Czym się charakteryzują i do kogo są skierowane? Posłuchajcie!
"Na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka kształcimy technologów, menedżerów i dyrektorów w poszczególnych branżach. Kształcimy w czterech zasadniczych obszarach: technologia mleczarska, technologia mięsa, technologia produktów roślinnych oraz żywienie człowieka" - wymienia Prodziekan ds. studenckich Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie dr inż. Adam Więk. "Studenci tego kierunku kształcą się pod kątem zdobywania wiedzy i umiejętności do pracy w danej branży przemysłu spożywczego. Bardzo istotne dla nas jest ukierunkowanie na pewien obszar tematyczny. Związane jest to z realizacją pewnych działań praktycznych, technologicznych. Studenci realizują zajęcia produkcyjne (gdzie wytwarzają produkty spożywcze z danej branży), uczą się oceniać te produkty oraz starają się projektować linie technologiczne potrzebne do realizacji tego zadania w skali przemysłowej."
Do kogo są skierowane studia na towaroznawstwie? "Do uczniów, którzy interesują się zarządzaniem i kreowaniem. Oferujemy tu kształcenie w dwóch zakresach: menedżer produktu oraz menedżer labolatorium badań żywności. Studenci mogą wybrac w jakim zakresie chcą się rozwijać" - tłumaczy nasz gość.
"Inżyniera przetwórstwa żywności to kierunek bardzo interesujący szczególnie dla osób, które mają zainteresowania techniczne i bardzo lubią te obszar. Po tym kierunku są ogromne możliwości realizacji i pracy."
A co możemy powiedzieć o ostatnim z oferowanych w aktualnej rekrutacji przez Wydział Nauki o Żywności kierunku: gastronomia i sztuka kulinarna? "Traktujemy to jako obszar sztuki. Studenci korzystają z bardzo szerokiego spectrum doradczego - specjalistów, którzy są praktykami i na co dzień w danej dziedzinie pracują. Chcemy przekazać studentom najnowszą, najciekawszą i najbardziej aktualną wiedzę."
Z drem inż. Adamem Więkiem spotkał się Wojtek Miśkiewicz. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy!
Internetowa rejestracja kandydatów na studia w roku akademickim 2019/2020 trwa do 8 lipca. Więcej informacji znajdziecie na stronie: rekrutacja.uwm.edu.pl