Aktualności
29.03.2019

Targi Pracy i Praktyk Przemysłu Mięsnego na UWM

Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zorganizował w piątek 29 marca pierwsze Targi Pracy i Praktyk Przemysłu Mięsnego. Podczas spotkań pracodawcy z regionu przedstawili swoją ofertę studentom i absolwentom UWM.

"Zorganizowaliśmy pierwsze Targi Pracy i Praktyk Przemysłu Mięsnego, których głównym celem jest dotarcie studenta do pracodawcy i pracodawcy do studenta. Zastanawialiśmy się, co będzie dalej z nami - absolwentami. I chcieliśmy w ten sposób ułatwić sobie kontakt z pracodawcą" - mówi Daria Konecka, przewodnicząca Naukowego Koła Technologów Mięsa działającego na Wydziale Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Jakie firmy przedstawiły swoją ofertę studentom i absolwentom? "Przede wszystkim były to firmy przemysłu mięsnego, które zajmują się zarówno hodowlą jak i przetwórstwem. To liderzy branży mięsnej, którzy poszukują młodych i ambitnych osób, które pozwolą im rozwijać prężnie swoje firmy. Niektórej już wcześniej miały z nami kontakt a z niektórymi dopiero zaczynamy współpracę." Firmy przedsawiły absolwentom i studentom swoją ofertę staży oraz praktyk.

O to jak ważne są praktyki zawodowe na wydziale zapytaliśmy też przedstawiciela władz dziekańskich Wydziału Nauki o Żywności UWM - Prodziekana ds. studenckich dra inż. Adama Więka.



Relację przygotował Arkadiusz Stępień-Miernikowski.

Przyjaciele - stań się jednym z nich: