Aktualności
28.08.2018

Serowa uczta na UWM

Przed nami szósta edycja Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa, czyli Ogólnopolskie Święto Sera w Kortowie. 15 i 16 września na placu przed Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie będziecie mogli skosztować wyrobów kilkudziesięciu wystawców z całego kraju.

Organizatorem wydarzenia jest Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Ale dopiero pierwszy raz odbędzie się ono w Kortowie. "Chcieliśmy wrócić na własne tereny i spróbować się organizacyjnie w miasteczku uniwersyteckim" - tłumaczy dr hab. inż. Jarosław Kowalik. "Festiwal jest miejscem familijnych spotkań przy udziale szlachetnych wyrobów mleczarskich. Już od najmłodszych lat konsumenci mogą nauczyć spożywać produkty mleczarskie i wiedzieć skąd się bierze mleko."

Festiwal nie bez przyczyny organizowany jest na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Absolwenci Wydziału Nauki o Żywności są bowiem jednymi z najczęściej zatrudnianych w branży mleczarskiej w Polsce. "30-40 procent szczebla kierowniczego w zakładach mleczarskich w Polsce stanowią nasi absolwenci. To dosyć wymowne zjawisko. Poza tym w obrębie Olsztyna znajduje się kilka firm działających na rzecz mleczarstwa, produkujących maszyny, instalacje, rozwiązania technologiczne do produkcji serów i twarogów. Te firmy chcą naszych absolwentów zatrudniać w swoich zakładach. Natomiast w Uniwersytecie powstało również wiele patentów, które funkcjonują w przemyśle mleczarskim i są wykorzystywane w produkcji serów czy innych wyrobów z mleka" - tłumaczy dr hab. inż. Jarosław Kowalik.

Z drem hab. inż. Jarosławem Kowalikiem spotkał się Piotr Szauer. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy!

W programie wydarzenia - oprócz degustacji - zaplanowano także konkurs na najlepsze produkty mleczarskie, spotkania z ekspertami oraz atrakcje dla najmłodszych. Wystąpią także: Zespół Pieśni i Tańca "Kortowo" oraz Akademicka Orkiestra Dęta Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

SOBOTA, 15 września 2018

11.00 - OFICJALNE OTWARCIE 6. OGÓLNOPOLSKIEGO ŚWIĘTA SERA - FESTIWALU SERÓW I TWAROGÓW POLSKIEGO MLECZARSTWA

10.00-18.00

DEGUSTACJA SERÓW, TWAROGÓW ORAZ PRODUKTÓW REGIONALNYCH - namiot wystawienniczy oraz stoiska na placu, non-stop
SEROWY I TWAROGOWY KRÓL – dwudniowy konkurs konsumentów; co godzinę konkursy z nagrodami dla publiczności) - plac, non-stop
SER NA OKRĄGŁO – pokaz kulinarny – namiot live cooking na placu, godz. 12.30-16.00
SER I WINO – FRANCUSKIE PRODUKTY SZLACHETNEJ
FERMENTACJI – degustacja i możliwość zakupu
od producentów z Châteauroux, bliźniaczego
miasta Olsztyna - namiot wystawienniczy, non-stop
ZASMAKUJ SIĘ W KOZICH SERACH - degustacja
produktów zorganizowana przez Departament Rozwoju
Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu
Marszałkowskiego Województwa Warmińsko –
Mazurskiego w Olsztynie w ramach projektu
DZIEDZICTWO KULINARNE WARMIA MAZURY POWIŚLE
– namiot na placu, godz. 13.00 – 15.00
SER W KUCHNI I GASTRONOMI – pokaz i degustacja potraw przygotowanych na bazie serów pleśniowych przez kucharzy Restauracji Lazur SZGPR LAZUR w Nowych Skalmierzycach - stoisko SZGPR LAZUR , non stop
LABORATORIUM SERA I TWAROGU – odkrywanie tajników serowarstwa, pokazy technologiczno – laboratoryjne
i filmowe, wystawa fotograficzna, spotkanie z autorytetami serowarstwa - namiot na placu, non-stop
ULICZKA SEROMANIAKÓW – animacje dla dzieci w formie „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami) – namiot na placu, non-stop
#NIEMARNUJĘŻYWNOŚCI – edukacja przez zabawę, poświęcona problemowi marnowania żywności i jego zapobieganiu, namiot Banku Żywności w Olsztynie, non-stop

NIEDZIELA, 16 września 2018

10.00-17.00

DEGUSTACJA SERÓW, TWAROGÓW ORAZ PRODUKTÓW REGIONALNYCH - namiot wystawienniczy oraz stoiska
na placu, non-stop
SEROWY I TWAROGOWY KRÓL – dwudniowy konkurs konsumentów, co godzinę konkursy dla publiczności) – plac, non-stop
ŚNIADANIOWE IMPRESJE – degustacja zorganizowana
przez studentów - członków Naukowego Koła Technologów
Mleczarstwa WNoŻ UWM w Olsztynie, ze szczególnym
udziałem ZWYCIĘZCY III edycji programu #MasterChefJunior#BartekKwiecień – namiot live – cooking
na parkingu Centrum Konferencyjne UWM, godz. 10.30-11.30
SER I WINO – FRANCUSKIE PRODUKTY SZLACHETNEJ
FERMENTACJI – degustacja i możliwość zakupu od
producentów z Châteauroux, bliźniaczego miasta
Olsztyna - namiot wystawienniczy, non-stop
LABORATORIUM SERA I TWAROGU – odkrywanie tajników serowarstwa, pokazy technologiczno – laboratoryjne i filmowe, wystawa fotograficzna, spotkanie z autorytetami serowarstwa - namiot na placu, non-stop
SER W KUCHNI I GASTRONOMI – pokaz i degustacja potraw przygotowanych na bazie serów pleśniowych przez kucharzy Restauracji Lazur SZGPR LAZUR w Nowych Skalmierzycach - stoisko SZGPR LAZUR , non stop
ULICZKA SEROMANIAKÓW – animacje dla dzieci w formie „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami) – namiot na placu, non-stop
#NIEMARNUJĘŻYWNOŚCI – edukacja przez zabawę, poświęcona problemowi marnowania żywności i jego zapobieganiu, namiot Banku Żywności w Olsztynie, non-stop

15.30 - OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU KONSUMENTÓW oraz innych nagród dedykowanych wystawcom

Podczas festiwalu działać będzie również non-stop strefa grillowa.

Przyjaciele - stań się jednym z nich: